0Item(s)

Uw mandje is leeg.

Product was successfully added to your shopping cart.
  • Xenteq Scheidingsrelais SR 200-12/24 Xenteq Scheidingsrelais SR 200-12/24

Xenteq Scheidingsrelais SR 200-12/24

Snel overzicht

Het ‘Smart Relay’ type SR 200-12/24 is een microprocessor gestuurd scheidingsrelais waarmee een tweetal accu’s (of groepen) parallel geschakeld kunnen worden. Onder bepaalde spanning- en timer voorwaarden zal het relais in- of uitschakelen.

Beschikbaarheid: 4 in voorraad.
Voorradige artikelen worden binnen 1 tot 2 werkdagen verzonden.

Bij het bestellen van meerdere artikelen wordt uw bestelling verzonden zodra deze compleet is.
In voorraad

Excl. BTW: € 78,47 Incl. BTW: € 94,95

Details

Dit scheidingsrelais is de perfecte oplossing als men een tweetal accu's (of groepen) parallel wil schakelen zonder de bijbehorende risico's dat de accu's elkaar te ver ontladen. Meestal van toepassing bij een startaccu en een verzorgingsaccu zoals bij campers, boten en servicewagens. Op deze manier kunt u beide accu's gelijktijdig in parallel connectie opladen dmv dynamo, acculader, zonnepanelen etc. Maar daarnaast is natuurlijk ook het voordeel dat u maximaal kan profiteren van de totale capaciteit ten behoeve van de verbruikers. Alleen als één van beide accu's voldoende hoog in spanning is, schakelt het relais in. Door aanwezigheid van de accubewakingsfunctie zal het relais de verbinding tussen de accu's echter weer verbreken indien één van de accu's onder de ingestelde spanningsgrens komt. Daarnaast heeft het relais ook nog een extern signaal voor de mogelijkheid van zo genaamde 'start assist' functie. Door middel van dit signaal kan men handmatig ervoor kiezen om de twee accu's kort parallel te zetten. Zo kan in geval van nood alsnog de tweede accu gebruiken om het voertuig te starten.

Verschil met een laadstroomverdeler is dat bij een scheidingsrelais de accu's dus onder bepaalde voorwaarden parallel komen te staan. Bij een laadstroom verdeler blijven de accu's altijd van elkaar gescheiden . Alleen de aangeboden laadstroom wordt hier verdeeld over de accu's.
Voordeel van een scheidingsrelais is dat het verlies over de contacten zo goed als nihil is én dat dit scheidingsrelais grotere (laad)stromen kan verwerken dan de meeste laadstroomverdelers.

Het scheidingsrelais is geschikt voor voor systemen van 12Vdc tot 200A en 24Vdc tot 100A.Werking

Het ‘Smart Relay’ type SR 200-12/24 is een microprocessor gestuurd scheidingsrelais waarmee een tweetal accu’s (of groepen) parallel geschakeld kunnen worden. Onder bepaalde spanning- en timer voorwaarden zal het relais in- of uitschakelen. Hierdoor is het mogelijk om de accu’s in parallel situatie te laden zonder het risico dat ze elkaar leeg kunnen trekken. Het spanningsverlies is zo goed als nul.
Het relais is geschikt voor zowel 12Vdc en 24Vdc systemen. De twee accu’s dienen echter wel dezelfde nominale spanning te hebben. De juiste systeemspanning wordt automatisch gedetecteerd (0-16Vdc = 12Vdc, 16-32Vdc = 24Vdc). De maximale stroom die door het relais mag lopen is 200Amp. bij een 12Vdc systeem en 100Amp. bij een 24Vdc systeem.

Inschakelvoorwaarden
Het relais schakelt in als één van beide accu’s een spanning heeft boven de 13,2/26,4Vdc heeft geduurde 10 sec., ofwel 13,8/27,6Vdc geduurde 2 sec. Deze spanningen zullen alleen bereikt worden als een lading aanwezig is. Bij een startaccu zal dit normaal gesproken een dynamo zijn. Bij de tweede accessoire accu kan dit een acculader of zonnepaneel zijn. Als één van de accu’s voldoende
bijgeladen is, dan zal het relais sluiten. Door de bidirectionele werking worden beide accu’s dus niet alleen via de dynamo geladen, maar tevens via een eventuele lader op de accessoire accu.

Afschakelvoorwaarden
Het relais meet continu het spanning niveau als de accu’s parallel geschakeld staan. Bij de vooraf geprogrammeerde spanningsniveaus èn timers (vertraging) zal het relais de verbinding verbreken. Zie details in technische specificaties. Als de lading naar de accu’s stopt of als door een ontlading de spanning te ver gaat zakken, dan zal het relais dus de verbinding verbreken.
Overvoltage beveiliging Als een spanning gemeten wordt van >16/32Vdc dan zal het relais direct ingrijpen. Deze situatie kan bijvoorbeeld ontstaan als de spanningsregelaar van de dynamo ofwel de acculader kapot is. Doordat het relais meteen de verbinding verbreekt, is de tweede accu en daarmee ook de eventueel aangesloten verbruikers beschermt tegen deze te hoge spanning.

Spanningsfoutbeveiliging
Het relais zal niet in werking treden als het spanningsverschil tussen beide accu’s meer dan 8Vdc is. Niet alleen systeem en aansluitfouten worden hiermee ondervangen, maar zeker ook het risico dat een kapotte accu parallel schakelt wordt.

Start assistentie functie
Het relais heeft nog een extra aansluiting (pin 85) waar optioneel een signaal op aangesloten kan worden. Hiermee kan men handmatig ervoor kiezen om het relais kortstondig (30 seconde) te sluiten. Deze functie leent zich dan ook uitermate als start assistentie. Mocht het namelijk voorkomen dat de startaccu te weinig energie heeft om het voer/vaartuig te start, dan kan op deze wijze de tweede accu bijgeschakeld worden. Belangrijk: de timer gaat pas lopen als het signaal verdwenen is, gebruik dus een moment schakelaar. Bij gebruik van een drukknop kan gekozen worden om de accu’s langer dan 30 seconden parallel te houden.

Extra informatie

Merk Xenteq
Artikelnummer SR 200-12/24
Typenummer SR 200-12/24
EAN nummer 8718247113088
Aantal ingangen 2
Galvanisch gescheiden nee
Ingangsspanning type DC
Netfrequentie nvt
Nominaal ingangsvoltage (V) 12/24
Ingangsvoltage minimaal (V) 9
Ingangsvoltage maximaal (V) 35
Uitgangsspanning type DC
Nominaal uitgangsvoltage (V) 24, 12
Uitgangsstroom nominaal (A) 200, 100
Uitgangsstroom maximaal (A) 500|250
Verbruik onbelast aan/uit (mA) 5
Minimum omgevingstemperatuur in gebruik (ºC) -30
Maximum omgevingstemperatuur in gebruik (ºC) 60
Aansluiting ingang Schroefaansluiting
Aansluitingen uitgang Schroefaansluiting
Soort koeling Convectie
Matariaal van behuizing Kunststof
IP klasse 54
Lengte (mm) 40
Breedte (mm) 40
Hoogte (mm) 40

Producttags

Gebruik spaties om verschillende tags te scheiden. Gebruik enkele aanhalingstekens (') voor zinnen.