0Item(s)

Uw mandje is leeg.

Product was successfully added to your shopping cart.

Luchtslangen en roosters

Van hoog naar laag sorteren

   

Artikelen 1 tot 144 van totaal 144

 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
Van hoog naar laag sorteren

   

Artikelen 1 tot 144 van totaal 144

 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5

Luchtslangen en roosters

Luchtslangen en roosters zijn onmisbare onderdelen voor een standverwarming in voertuigen, boten en machines. Deze onderdelen zorgen voor een optimale verdeling van warme lucht en dragen bij aan het comfort binnen het interieur. Of je nu op zoek bent naar een uitstroomrooster, y-stuk voor een complexe luchtverdeling of een flexibele luchtslang voor een eenvoudige installatie. 

Verschillende typen luchtslangen

Er zijn diverse soorten luchtslangen beschikbaar, elk met hun eigen specifieke kenmerken. Warme lucht uit luchtverwarmingen zoals de Eberspächer Airtronic en Webasto Air Top verwarmingen wordt erg heet. Hiervoor zijn vanzelfsprekend hittebestendige slangen nodig. Wasdrogerslang, geïsoleerd of niet en PVC buizen zijn dus uit den boze. Aircoslang gebruikt u ook beter niet voor een verwarming. 

Samenstelling van de luchtslangen

Onze hoogwaardige hittebestendige slangen van Eberspächer en Webasto zijn opgebouwd uit lagen van verschillende materialen.

APK

APK staat voor Aluminium, Papier, Kunststof. De binnenste laag is aluminium, hittebestendig en heeft geen last van vocht. De papieren tussenlaag zorgt voor isolatie, zo blijft de meeste warmte van de lucht in de buis. De kunststof buitenlaag geeft de slang een extra bescherming.

PAPK

De PAPK is net als APK, maar dan met een extra papierlaag. Van binnen naar buiten: Papier, Aluminium, Papier, Kunststof. Deze slang is voorzien van een extra papieren laag aan de binnenzijde. Hittebestendig uiteraard. Het voordeel is extra isolatie en extra stevigheid. De extra stevigheid kan soms ook een nadeel in krappe bochten zijn. De papieren binnenlaag kan niet zo goed tegen vocht. Toch is dit de meest gebruikte luchtslang.

Geïsoleerde luchtslang

Om warmteverlies maximaal tegen te gaan hebben we ook geïsoleerde luchtslang. Dit is een PAK (Papier, Aluminium, Kunststof) slang met hieromheen een armaflex EPDM isolatie.

Luchtslangisolatie

Achteraf luchtslangen isoleren of een kort stukje isoleren? Dan is luchtslangisolatie zoals de Eberspächer Maxitherm of de Webasto Thermoduct het juiste product.

Verdeelstukken en koppelstukken

Bij een kleine installatie kan worden volstaan met 1 uitstroomrooster, er zijn dan geen verdeelstukken nodig. Maar bij boten of grotere campers of bij meerdere ruimtes is een gebalanceerde luchtverdeling essentieel.

 • Y-stuk
 • Y-stuk gelijk, ook wel broekstuk
 • T-stuk
 • Aftakstukken met verschillende maat
 • Regelbare verdeelklep

Frisse lucht van buiten, of snelle opwarming met recirculatie van binnen. Of bij een afgesloten cabine de keuze om de cabine ook te verwarmen. Met de regelbare verdeelklep en bediening is de keuze aan u.

 • Koppelstuk voor verbinding van twee slangen
 • Verloopstuk, voor verbinding van twee verschillende maten slang of om direct op de kachel of op een ander koppelstuk of verdeelstuk te plaatsen

Verloopstukken

Soms is een verloopstuk nodig om een slang passend te maken in een bestaande situatie.

We hebben een uitgebreid assortiment aan luchtslang verloopstukken.

Verschillende type uitstroomroosters

Nu de warme lucht vanaf de kachel bij het interieur is gekomen is het tijd voor gelijkmatige verdeling en afwerking. Hierbij hebben we verschillende typen uitstroomroosters. 

 • Uitstroom 0 graden
  • Voor gebruik als luchtaanzuigrooster
  • Voor uitblaas recht naar voren
 • Uitstroom 30 of 45 graden
  • Voor gebruik als uitstroomrooster, het rooster is te draaien zodat de luchtstroom te richten is
 • Hoge roosters 30 graden en bol
  • Voor als een vlak rooster de luchtstroom niet naar de juiste plaats kan richten. Bijvoorbeeld bij montage op een schuine wand.
 • Hoge roosters 90 graden
  • Voor als de luchtslang vanuit de vloer komt
 • Afsluitbare roosters
 • Met regelbare roosters kun je de richting en de hoeveelheid luchtstroom aanpassen. Ideaal voor in een badkamer of toilet.

Koppelstuk

Bij vrijwel alle roosters heeft u ook een slangadapter of koppelstuk nodig om de luchtslang met het rooster te verbinden.

Kleuren

Smaken verschillen en daarom hebben we luchtroosters in verschillende kleuren, zoals wit, grijs, bruin, de meest verkochte kleur uitstroomrooster is zwart.

Afmetingen

Luchtroosters zijn er in verschillende maten. Afhankelijk van het type en vermogen van de verwarming en of het een hoofduitstroom of een nevenuitstroom is. Zorg ervoor dat de afmetingen van de slangen en roosters overeenkomen met de specificaties van je verwarmingssysteem. Bij ons vind je onder andere de afmetingen 55mm, 60mm, 75mm 80mm & 90mm

Luchtverdeling

Voor de luchtverdeling hebben we een handig voorbeeld van luchtverdeling voor drie verschillende verwarmingen: 2, 4 en 6kW. 

Hoofdleiding

De hoofdleiding en het hoofduitstroomrooster moeten een minimale diameter hebben.

A Voor verwarmingen tot en met 2 kW verwarmingsvermogen volstaat een luchtslangdiameter van 60mm. Gebruikelijk 1 à 2 uitstroom openingen

B Voor verwarmingen van 3,5 tot en met 4kW verwarmingsvermogen adviseren we 90mm luchtslangen te gebruiken. 

 • Bij Webasto verwarmingen van 3,5 tot 4kW is de minimale diameter 80mm
 • Bij Eberspächer luchtverwarmingen met 4kW vermogen is er een speciale ‘recreational’ uitvoering waarbij de minimale luchtslangdiamter 75mm is. Speciaal voor situaties waar weinig ruimte is of om bestaande 75mm slang niet te hoeven vervangen.

C Verwarmingen van 5 en 6 kW verwarmingsvermogen is een minimale luchtslangdiameter van 90mm nodig.

 • Als een leiding van 90mm niet past, gebruik dan een Y-stuk 90x80x80 en maak hiermee 2 hoofdleidingen van 80mm

Luchtinstroom (1)

Zorg er voor dat de te verwarmen lucht vanuit een schone plaats wordt aangezogen, bijvoorbeeld van buitenaf, ver van de uitlaat verwijderd. Direct aanzuigen vanuit het interieur als de verwarming bijvoorbeeld onder een bank is gemonteerd is ook een mogelijkheid.

Aftakstukken (2)

Middels Y-stukken of T-stukken kan een aansluiting voor een extra uitstroomrooster worden gemaakt.

Uitstroom openingen (3)

De hoofduitstroomopening wordt direct op de hoofdleiding geplaatst en mag nooit worden afgesloten. Hier plaatst u een vast uitstroomrooster, zo kan de verwarming altijd zijn warme lucht kwijt. Extra uitstroomroosters hebben een kleinere diameter en mogen ook afsluitbaar zijn. Voordeel van de afsluitbare roosters is dat ze ook een klein stukje opengezet kunnen worden. Ideaal voor toilet- en slaapruimte.

Onderhoud

Hoe moet je de luchtslangen en roosters onderhouden? Houd de uitstroomopeningen vrij van obstakels en zorg dat er geen vuil via de aanzuigleiding de kachel ingezogen kan worden. Zo blijft u lang veel plezier van uw verwarming houden

Het aanbod bij FaberTronics

Of je nu een y stuk zoekt voor een complexe luchtverdeling of een eenvoudige flexibele luchtslang nodig hebt, kies voor kwaliteit en compatibiliteit met je standverwarmingssysteem. Bij FaberTronics vind je een uitgebreid assortiment aan luchtslangen en roosters voor jouw standverwarming. Ontdek de kwaliteit van onze producten en profiteer van onze expertise. Wij staan klaar om je te helpen met een servicegerichte aanpak en deskundig advies.